Moka Pot ile kahve demleme

Moka Pot ile kahve demleme

Türk kahvesi bizim için sadece bir içecek değil, kültürümüzü oluşturan yapı taşlarından biridir. Arkadaşlarımız ve ailemiz ile sosyalleşmek, iyi ilişkiler kurmak için de güzel bir aracıdır. Aynı bizim gibi, İtalyanlar için de kahve, yalnızca bir içecek değil, aynı zamanda kültürlerinin bir parçası ve sosyalleşmek için bir araç. Nasıl ki Türkiye’de cezvesiz bir ev bulmak imkansıza yakın, İtalya’da da Moka Pot bulunmayan bir eve rastlamak o kadar zor. İtalyan cezvesi olarak adlandırabileceğimiz bu aracın tarihi ile başlayalım. ?

Moka Pot Tarihi

Moka Pot'un mucidi Alfonso Bialetti
Moka Pot’un mucidi Alfonso Bialetti

1933 yılında Alfonso Bialetti tarafından icat edilen Moka Pot (Moka Express ismi ile), ismini bir Yemen şehri olan Mokha‘dan almaktadır. Mokha şehri, kahve üretiminde dünyanın en önemli şehirlerden biridir. Çikolata, süt ve espresso’nun birleşiminden oluşan Mocha kahvesinin de ismi bu şehirden gelmektedir. Detaylarından Mocha nasıl yapılır? sayfasında bahsettik. Göz atmanızı tavsiye ederiz.

Birçok kez dizayn ödülü de alan Moka Pot, avrupadaki birçok ülkede, Avustralya ve Güney Amerika’da çok hızlı bir şekilde yayıldı. Onu diğer kahve makinelerinden ayıran en önemli özellik, kahve demlemek için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duymaması oldu. Çok kısık ateşte bile dakikalar içerisinde su basıncını oluşturup, kahve çekirdeklerinin yanmasına izin vermeden mükemmel demleme sunabiliyordu.

Moka Pot’u kısaca küçük bir espresso makinesi olarak adlandırabiliriz. Hâla uygun fiyatlı veya küçük ebatlı espresso makinesine ihtiyaç duyan kişiler tarafından çokça tercih edilmektedir.

Moka Pot 3 ana bileşenden oluşur;

Moka Pot - Üst Bölme
Demlenen kahvenin biriktiği Üst Bölme (orjinal ismi Top Chamber)
Moka Pot - Filtre Sepeti
Çekilmiş kahvenin konulduğu Filtre Sepeti (orjinal ismi Filter Basket)
Moka Pot - Alt Bölme
Suyun konulduğu Alt Bölme (orjinal ismi Bottom Chamber)

İdeal öğütme boyutu

Moka Pot demeleme için çekirdekleri ince öğütmek idealdir
Moka Pot demeleme için çekirdekleri ince öğütmek idealdir.

Moka Pot ile ilk denemeler acı ve sert bir kahve ile sonuçlanabilir. Biraz deneyim ve tecrübe ile daha iyi sonuçlara ulaşıldığını göreceksin. Moka Pot kullanırken, aynı AeroPress gibi, ince öğütülmüş kahve çekirdeği kullanılması gerekiyor. İnceden kasıt, kumdan daha ince ama toz gibi de değil. ?

Aşağıda bazı sık kullanılan öğütücüler için Moka Pot ayarlarını listeledik. Bu ayarlar, birçok kahve fanı tarafından denenmiş olan ayarlar olmakla birlikte, kahve demlemenin deneyime bağlı olduğunu unutma. Eğer kahven tahmininden daha acı olduysa, bir sonraki denemeni 1 click daha kalın öğüterek deneyebilirsin. Aynı şekilde tahmininden yumuşak olduysa, 1 click daha ince öğütüp sonuçlarını görebilirsin. Kullandığın çekirdek, ekipmanların, temizlik, süre gibi değişkenler burada aktif rol oynadıkları için sabretmeni ve damak tadına en uygun setup‘ı buluncaya kadar denemeni tavsiye ediyoruz.

Öğütücüİdeal click
Hario Skerton Pro4-6 click
1zpresso JX (her 1 tur 30 click)42-48 click
1zpresso JX-PRO (her 1 tur 40 click)100 click
Comandante C4015-20 click
Timemore C29-15 click
Moka Pot için bazı sık kullanılan öğütücülerdeki ideal öğütme ayarları

Moka Pot Demleme Yöntemi

Hepsi birbirinin benzeri olmakla birlikte, suyu ısıtma şekillerine göre Moka Pot’un farklı versiyonları mevcuttur. Standart Moka Pot, gaz ocağı üzerine yerleştirilerek ateşi alırken, elektrikli ocaklar için üretilmiş olan veya kendinden ısıtıcısı olan versiyonları da mevcuttur. Yazının devamında, en sık karşımıza çıkan, gaz ocağı üzerinde demleme yapabilen standart Moka Pot ile demleme yöntemini aktaracağız. Fakat diğer yöntemlerde de çalışma şeklinin aynı olduğunu belirtelim.

  • Alt Bölme‘ye, valf hizasını geçmeyecek seviyede su konulur.
  • Alt Bölme‘nin üzerine Filtre Sepeti yerleştirilir.
  • Filtre Sepeti içerisine silme şekilde öğütülmüş kahve konulur. Dikkat edilmesi gereken püf noktası: Moka Pot, espresso makineleri kadar basınç üretemezler. Yalnızca 2,5 – 3 bar su basıncı üretebildiği için, kahvenin espresso makinelerindeki gibi sıkıştırılmaması gerekiyor. Filtre Sepeti içerisine yerleştirilen kahve sıkıştırılmadan bırakılır.
  • Üst Bölme de Filtre Sepeti üzerine yerleştirilir ve Moka Pot ocak üstüne alınır.
  • Alt Bölme‘ye konulan su, ısınarak basınç ile birlikte Filtre Sepeti içerisinden geçecek ve Üst Bölme içerisinde demlenmiş kahve birikmeye başlayacak. Alt Bölme‘de yer alan su bittiği zaman demlenme tamamlanmış demektir. Yukarıya daha fazla su gelmediği gözlemlendiği anda Moka Pot ocaktan alınır.

Kahve hazır! Kahvenizi ister sade, isterseniz de süt veya su gibi eklemeler yaparak tüketebilirsiniz.

Moka Pot ile Yapılabilecek Kahveler

Moka Pot yöntemi ile çok kolay bir şekilde;

  • Espresso ve türevlerinden ristretto, doppio, lungo yapılabilir.
  • Espressoya, aynı miktarda sıcak süt ve süt köpüğü ilave ederek Cappuccino yapılabilir.
  • Daha yumuşak bir espresso istenirse, su ilave edip yumuşatarak Americano yapılabilir.
  • Kahvesini çikolatalı sevenler, espressoya süt ve çikolata ilave ederek Mocha yapabilir.

Elinizde espresso varsa, süt, su, şeker, tarçın, portakal suyu vb. kullanarak binlerce farklı çeşitte kahve yapılabilir. Bunlardan en önemli 20 tanesini incelediğimiz, Espresso Bazlı Kahveler (20 Kahve Çeşidi) sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.