Cold Brew Kahve Tarifi
Sıcak bir kahve, hem içimizi ısıtması hem de lezzetiyle her zaman kalbimizde. Fakat yazın, kafeinli ve serinleten bir lezzete ihtiyaç duyduğumuzda, filtre kahvelerimizin yerini Cold Brew veya soğuk kahveler almaya başlıyor. Bu yazıda Cold Brew kahvenin tarihinden başlayarak, profesyonel ve ev tipi demleme yöntemlerine değinip, saklama koşullarını inceleyeceğiz. Son olarak da belki de en çok sorulan sorulardan biri olan Cold Brew ve soğuk kahvenin farklarından bahsedeceğiz.
Öyleyse haydi başlayalım. ?
Cold Brew Tarihi
Bir rivayete göre Hollandalı denizciler açık denizde kahve demleme yöntemi ararken, ellerindeki tek su kaynağı olan soğuk suda demlemeyi denerler. Soğuk su ile demledikleri kahveyi kolay bir şekilde saklayabildikleri ve diledikleri zaman tüketebildikleri için çok memnun kalırlar. Japonya’ya yapılan bir ticaret rotasında da bu demleme yöntemini Japon’lara öğretirler.
Yıllar geçtikçe Japonlar bu demleme yöntemini git gide daha da sanatsal hale getirdiler. “Kyoto tarzı demleme” adı ile de anılan bu demleme yöntemi, kahve çekirdeklerini suyun içinde bekletmekten ziyade, suyun damla damla kahve çekirdeğinden geçirilmesiyle gerçekleşiyor. Fazlasıyla uzun süren bu demleme yöntemi, hem lezzetli hem de izlemesi keyifli bir demleme yöntemi ortaya çıkartıyor.
Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi, Türkiye’de de, 2010’ların başında 3.nesil kahve dükkanları bir bir açılmaya başladı. Cold Brew, bu kahve dükkanlarında başladı ve ev tipi demleme yöntemlerinin de sayesinde evlerimize kadar girdi. Haydi bu yöntemleri incelemeye başlayalım.
İdeal öğütme boyutu
Cold Brew demleme için hangi yöntemi tercih edersen et, kalın öğütülmüş çekirdeğe ihtiyaç duyacaksın. İnce çekilmiş çekirdekler ile 10-12 saatlik demleme, acı aromaları ortaya çıkartacaktır. Kalın çekilmiş bir çekirdek ile demlendiğinde ise daha tatlı ve meyvemsi aromalara sahip bir kahve elde edeceksin.
Aşağıda bazı sık kullanılan öğütücüler için Cold Brew ayarlarını listeledik. Bu ayarlar, birçok kahve fanı tarafından denenmiş olan ayarlar olmakla birlikte, kahve demlemenin deneyime bağlı olduğunu unutma. Eğer kahven tahmininden daha acı veya tortulu olduysa, bir sonraki denemeni 1 click daha kalın öğüterek deneyebilirsin. Aynı şekilde tahmininden yumuşak olduysa, 1 click daha ince öğütüp sonuçlarını görebilirsin. Kullandığın çekirdek, ekipmanların, temizlik, süre gibi değişkenler burada aktif rol oynadıkları için sabretmeni ve damak tadına en uygun setup‘ı buluncaya kadar denemeni tavsiye ediyoruz.
Öğütücü | İdeal click |
---|---|
Hario Skerton Pro | 12-16 click |
1zpresso JX (her 1 tur 30 click) | 75-90 click |
1zpresso JX-PRO (her 1 tur 40 click) | 180 click |
Comandante C40 | 25-30 click |
Timemore C2 | 20-25 click |
Cold Brew Demleme Yöntemleri
Farklı bir çok yöntem ile Cold Brew demeleme yapmak mümkün. Bu yöntemleri, profesyonel ve amatör olarak gruplandırabiliriz. Eğer kahve dükkanınızda üretip, soğuk demleme kahvenizi müşterilerinizle paylaşmayı düşünüyorsanız, profesyonel yöntemleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Evde kendi tüketiminiz için de birçok demeleme yöntemi arasından istediğinizi tercih edebilirsiniz. Gün sonunda karar sizin…
Cold Dripper ile soğuk demleme – Profesyonel Yöntem
Cold Drip‘i Türkçe’ye Soğuk Damla olarak olarak çevirebiliriz. Yöntemin çalışma prensibi, üst bölmeye konulan buzlu suyun, orta bölmede yer alan kahve çekirdekleri üzerine damlaması ve her bir soğuk damlanın kahve içerisinden geçerek alt bölmede birikmesidir. Profesyonel bir Cold Brew yöntemidir ve aynı zamanda kahve dükkanınız için de güzel bir aksesuardır.
- Cold Dripper’ın Orta Bölme‘sine kağıt filtre yerleştirilir. Filtre iyice ıslatılarak cama yapışması sağlanır. Bu işlem, kağıt tadının kahveye geçmemesi için de son derece önemlidir.
- Çekilmiş 120 gram kahve, filtre kağıdının içerisine yerleştirilir.
- Kahvelerin üzerine 1-2 tane daha filtre kağıdı, kahvenin üstünü tamamen kapatacak şekilde yerleştirilir. Böylece damlayan su, kahve ile direk temas etmez. Filtrelerden geçerek tüm çekirdeklere eşit dağılım sağlanmış olur.
- Üst Bölme‘ye toplamı 1 litre olacak şekilde buz ve su konulur. Yarı yarıya su ve buz karışımı çok soğuk olacak ve kahve çekirdeklerinden, acı aromalar üremesine sebep olacaktır. 800ml su ve 200 gram buz oranı gayet yeterli olacaktır. Siz zevkinize göre buz oranını değiştirebilirsiniz.
- Son olarak Üst Bölme‘nin damlacık ayarı, saniyede 1 veya 2 damla akacak şekilde ayarlanır ve demleme başlatılır.
- Üst Bölme‘deki buzlu suyun tamamı boşalıp Alt Bölme‘de biriktiği zaman demleme tamamlanır.
Cold Dripper’ın, Hario veya The Dripster gibi, ünlü kahve ekipmanı üreticileri tarafından üretilmiş, evde kullanıma daha uygun olan küçük versiyonlarının da mevcut olduğunu belirtelim. İncelemek isteyenler aşağıdaki linkleri kontrol edebilir;
Cold Brew sürahisi ile soğuk demleme – Profesyonel Yöntem
Daha basit ama yine de profesyonel bir yöntem arayışındaysanız, Cold Brew için özel üretilmiş sürahileri deneyebilirsiniz. Hario tarafından üretilen ve farklı boyları da olan Hario Mizudashi veya Kinto Capsule gibi özel sürahiler ile kolayca Cold Brew kahvenizi hazırlayabilirsiniz. Bu sürahilerin, standart sürahilerden farkı, içerisinde kahve çekirdeklerini koyabilmek için ayrı bir haznesi olması.
- 100gr. kahve çekirdeği, sürahinin özel kapsülünün içerisine konulur.
- Kahvenin üzerinden 1 litre soğuk su dökülür.
- Sürahi buzdolabına yerleştirir ve minimum 20 saat bekletilir.
- 20 saatin ardından sürahinin kapsül bölümü çıkartılır.
- Kahve hazır!
French Press ile soğuk demleme – Amatör Yöntem
French Press’iniz varsa, evde çok kolay bir şekilde Cold Brew yapabilirsiniz.
- 50gr. kahve çekirdeği, french press içerisine konulur.
- French Press içerisine 500ml. su ilave edilir.
- French Press buzdolabına yerleştirir ve minimum 10 saat bekletilir.
- 10 saatin ardından French Press buzdolabından çıkartılır ve press‘lenerek bir sürahiye alınır.
- Kahve hazır!
Kavanozda Cold Brew Demleme – Amatör Yöntem
Bütün bu demleme yöntemlerinin yanında, hiçbir malzemeniz olmadan da Cold Brew kahve yapabilirsiniz. Yalnızca bir kavanoz ve tülbent yardımı ile evde kolayca soğuk demleme yapılabilir.
- 1 litrelik kavanoz içerisine, 100gr. kahve çekirdeği konulur.
- Kavanoz soğuk su ile doldurulur ve kapağı kapatılır.
- Kavanoz buzdolabına yerleştirir ve minimum 20 saat bekletilir.
- 20 saatin ardından kavanoz buzdolabından çıkartılır ve bir tülbent yardımıyla farklı bir kaba süzülür.
- Kahve hazır!
Cold Brew kahve nasıl saklanır?
Yukarıda anlattığımız yöntemlerden biri ile demlediğiniz Cold Brew kahve, içerisine süt vs. gibi bir ürün katmadığınız sürece buzdolabında 2 haftaya kadar saklanabilir. İçerisine süt vs. gibi eklemeler yapmak bu ömrü kısaltacaktır.
Cold Brew vs Soğuk Kahve
Peki Cold Brew kahveyi yalnızca basit bir soğuk kahve olarak nitelendirebilir miyiz? Koca bir HAYIR! ?
AeroPress, Moka Pot veya diğer demleme yöntemlerinden biri ile, sıcak su yardımıyla demlenen bir kahve, buz atılarak veya oda sıcaklığında bekletilerek soğutulabilir. Fakat bu şekilde soğutulan kahvelerde acı tatlar ortaya çıkmaya başlayacaktır. Genellikle bu şekilde soğutulan kahveler, krema, süt veya şeker gibi tatlandırıcılar ile tatlandırılarak tüketilmektedir.
Cold Brew ise, az önce bahsettiğimiz gibi tamamen soğuk su ile uzun sürede demlenir. Kahveye acılık veren bazı asitler ve yağlar, soğuk suda çözünmedikleri için bu şekilde yapılan demlemeler daha tatlı ve meyvemsi aromalara sahip olacaktır. Kahvesini şekerli içmeyi sevenler tarafından bile herhangi bir tatlandırıcıya ihtiyaç duymadan tüketilebilecek seviyede olacaktır. Bu nedenle şekeri bırakmak isteyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.